Kodlama Eğitimi
X,Y,Z kuşaklarından sonra Alfa Kuşağı çocukları (2012 ve sonrası doğan çocuklar) dünyamızdalar. Hayatları boyunca daima teknoloji ile iç içe olacak yepyeni bir nesil. Bilgiye erişimleri çok kolay ve hızlı olacak, yaşamları boyunca birden fazla meslek deneyimleyecekler, en girişimci nesil olacaklar vb. Bazen avantaj olarak görünen teknoloji insan hayatında dezavantaja dönüşebilmekte. Tablet ve telefon bağımlılığı ailelerin problemleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Bu dezavantajlı görünen durumu kodlama ve robotik eğitimleri ile bir avantaja çevirebiliriz. Tabi bu durumda başka bir soru ortaya çıkıyor kodlama ve robotik konusunu nasıl daha iyi anlayabiliriz?
Kodlamanın ne olduğuna geçmeden algoritma kavramını anlamak faydalı olacaktır. Algoritma, bir problemin tespitinden çözümüne kadar yapılması gerekenleri adım adım tanımlamaktır. Yemek yapmak, sabah iş yerine ya da okula gitmek, akşam eve gelmek, tatile çıkmak gibi olayların temelinde yani hayatın temelinde aslında algoritma yatmaktadır. Yani algoritma aslında plan yapmaktır. Normal şartlarda ne kadar iyi plan yaparsak sonuçlar o kadar başarılı olacaktır. Çıkabilecek sorunları öngörmek, bu durumlara göre alternatif durumlar oluşturmak algoritmanın işlevleri arasında yer almaktadır. Hazırladığımız algoritmayı bilgisayarın anlayacağı şekle sokmak ise kodlamadır. Kodlamanın bir çok farklı yazım şekli ya da dili olabilir ancak mantık aynıdır. Kodlama aslında hayattan türetilmiştir ve insana farklı durumlar karşısında nasıl düşüneceğini öğretmede de yardımcı olmaktadır.
Eğitim hayatlarına okul öncesi dönemde devam eden çocuklarımız için algoritma ve kodlama konularında bir çok kaynak ve materyal bulunmaktadır. Code.org, Scratch Jr., Kodable, Code Karts, Cubetto, Osmo, Puzzlets gibi uygulama ve materyaller ile çocukların algoritmayı öğrenmeleri ve hayatlarına uygulamaları çok keyifli hale gelebilmektedir.
Robotik ile kendi yaptığımız bir robotun hareket etmesi, ses çıkarması, ekranda istediğimiz şekilleri göstermesi ile fiziksel kodlama ile tanışan çocuk mekanizmaları keşfetmekte, yaptığı çalışmanın doğru olup olmadığını deneyimlemekte, hayal gücü ile çalışmasına farklı özellikler katmak için bir yol keşfetmiş bulunmaktadır. El becerilerinin gelişmesi, farklı durumlar için fikir yürütmesi en önemli kazanımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Temelinde hayal gücünü, merak duygusunu ve yetenek geliştirmeyi temel alan çalışmaların evde vakit yaratılarak tekrar edilmesi ile ebeveyn ile kaliteli zaman geçirilmeli, konunun pekiştirilmesi sağlanmalı ve verilmek istenen faydalı bilgiler için zemin oluşturulmalıdır. “Yapamam yok denerim var” ekseninde gelişen çalışmalar kısa ve orta vadede özgüven ve cesaret geliştirme yolunda diğer yapılacak çalışmaları destekleyici olacaktır.
Maker ve STEM+A konuları da aileler tarafından araştırılıp olaya geniş bir pencereden bakıldığı taktirde çocuğun 21. Yüzyıl becerilerinin geliştirilmesinde önemli fayda sağlayacaktır. Maker, tasarlayan, yapan ve üreten demektir. Bir malzemeyi farklı amaçlarda kullanabilmek, tasarım yapabilmek, teknolojiyi verimli kullanmak ve paylaşmak bir maker’ın temel özelliklerindendir. Para yerine yeteneği, rekabet yerine paylaşımı, ezber yerine deneyimi temel alan çalışmalar çocukluk çağından itibaren aşılanabilirse teknolojinin verimli kullanılması konusunda bilinçli bireyler yetişecektir. STEM+A (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Tasarım) temelli çalışmalar ile çocuğun okul öncesinden itibaren disiplinler arası çalışmalar ile eğitim hayatı ilerleyen zamanlarda olaylara bakış açısını çağa uygun seviyede tutacak ve yaparak, yaşayarak, keşfederek öğrenen birey olmasında büyük kazanım sağlayacaktır.
Kodlama ve robotik çalışmaları Maker ve STEM+A konularında önemli yer tutmakla beraber çocuğa algoritmik ve analitik bakış açısını kazandırmakta, yaratıcı düşünceyi geliştirmekte, olaylar arası bağlantı kurabilme ve yorum yapabilme yeteneğine destek olmaktadır.
Yeni bir dil öğrenmek nasıl çocukluk yaşlarında daha kolay olarak kabul ediliyorsa çocuğun yaşına uygun bir kodlama dilinin de erken zamanda öğretilmesi daha kolay olacaktır. Çocuğun teknolojiye olan ilgisini keşfetmek için de en güzel konulardan biri olarak da karşımıza kodlama ve robotik çıkmaktadır.